Hva er Doman-metoden?

Når foreldre til barn med spesielle behov søker etter svar for å hjelpe barna sine, hører de ofte om “The Doman Method” og Doman International sitt arbeid, og dens tilnærming til å hjelpe barn med spesielle behov. Imidlertid er det noen ganger uklart for foreldre hva Doman-metoden er og hvordan den fungerer.


For å forstå Doman-metoden, må man forstå dens historie og hvordan den startet. Det begynte i 1955, da Glenn Doman, en ung fysioterapeut, opprettet sitt første rehabiliteringssenter i Philadelphia. I samarbeid med Dr. Temple Fay, sjef for nevrokirurgi ved Temple University Hospital, begynte Glenn å utvikle sine egne behandlingsprogrammer for å hjelpe voksne som hadde fått slag.
Hjerneslag skaper hjerneskade, og Glenn fant at fysioterapien han lærte på skolen ikke hjalp hans voksne pasienter med å forbedre seg. Han fant ut at grunnen til at disse behandlingsformene ikke fungerte som hjelp for pasientene, var fordi behandlingene fokuserte på symptomene, i stedet for det faktiske problemet som var i hjernen. Han innså at tradisjonelle fysiske behandlinger og logopedier bare var symptomfokuserte, og ga dårlige resultater, ettersom de ikke faktisk behandlet kilden til problemet.

Dermed opprettet Glenn, sammen med Dr. Fay, egne behandlingsprogrammer for sine pasienter som behandlet hjernen direkte i stedet for symptomene. Disse pasientene utviklet seg langt raskere og bedre enn han noen gang tidligere hadde kunnet håpet på. Det var tydelig at han og teamet hans var på rett vei. Slik startet Doman-metoden.

 
Glenn Doman, grunnlegger av Doman-metoden.

Glenn Doman, grunnlegger av Doman-metoden.

 

Glenn utvidet sitt arbeid for å hjelpe barn med spesielle behov, da de også hadde nevrologiske utfordringer. Disse barna kan ha fått diagnoser som autisme, cerebral parese, utviklingsforsinkelse, ADD / ADHD, PDD-NOS, Trisomy 21 og andre genetiske abnormiteter, epilepsi, læringsvansker, taleapraksi og en rekke andre diagnoser -
Glenn fant ut at disse barna hadde en nevrologisk tilstand, og at når hjerneutviklingen deres ble forbedret, forbedret også deres generelle funksjon. Glenn oppdaget og lærte at for mange av disse barna hadde samfunnet en tendens til å "merke og begrense" disse barna -
at det ble gitt en diagnose, men at det ikke ble gitt noe håp om bedring. Glenn tilskrev ikke seg selv denne måten å tenke på.

Selvom han oppnådde gode resultater med barna han så, fant han ut at man oppnådde de aller beste resultatene når familiene til barna gjennomførte behandlingen hjemme. Glenn begynte å lære familiene det grunnleggende om hjernevekst og utvikling, og hvordan de skal gjennomføre behandlingsprogrammene hjemme. Det var et paradigmeskifte innen behandlingsfeltet å flytte fra en terapeutbasert modell til en familiebasert behandlingsmodell. Dette var kanskje den største enkeltutviklingen i Doman-metodens historie, som fortsetter den dag i dag.

Doman-metoden utvidet seg etter hvert som nye behandlinger ble oppdaget og innlemmet. Metoden er ikke en eneste behandling eller aktivitet; det er et helhetlig behandlingssystem som inkluderer fysiologiske, ernæringsmessige, fysiske, sensoriske og kognitive behandlinger. Av denne grunn trengs et team av sakkyndige medarbeidere som er eksperter på hvert sitt område for å undervise behandlingene til familiene. På Doman International instruerer et team av lærere foreldre hvordan de kan gjøre disse integrerende behandlingsprogrammene hjemme, noe som igjen hjelper barna å nå sitt fulle potensiale.

Svar på det opprinnelige spørsmålet: "Hva er Doman-metoden?"

Doman-metoden er et system med hjemmebaserte behandlinger designet for å hjelpe barn med spesielle behov å utvikle og komme seg videre i alle funksjonsområder, med det endelige målet om å bli frisk.

På Doman International lærer foreldre hvordan de kan utføre Doman-metoden hjemme for å hjelpe barna med å nå sitt fulle potensiale. Det hele starter med “The Doman Method: From Special Needs to Wellness”, et foreldreopplæringsseminar som Doman International leverer. Mange foreldre som deltar på dette kurset, returnerer til Doman International for at barna skal evalueres og få ordnet et hjemmeprogram for sitt barn.

I dag fortsetter Doman-familien å videreføre funnene og læresetningene til Glenn Doman og jobber for å gjøre hans drøm til virkelighet - å hjelpe alle barn over hele verden å nå sitt fulle potensiale. På Doman International fortsetter fem medlemmer av Doman-familien å undervise Doman-metoden til familier over hele verden. Douglas Doman, Glenns sønn, fungerer som direktør for Doman International. Hans kone, Rosalind Doman, er klinisk direktør. Glenns barnebarn, Morgan, er driftsansvarlig. Jeg er barnebarnet til Glenn og tjener som innovasjonssjef i Doman International. Min kone, Melissa, er direktør for avdeling for fysisk utvikling.

Douglas Doman, grunnlegger og president for Doman International.

Douglas Doman, grunnlegger og president for Doman International.

Doman-metoden fortsetter å utvikle seg. Når det oppdages nye behandlinger som kan hjelpe barn, blir de lagt til metoden. Fordi det er en metode som er i stadig utvikling, fortsetter den å forbedre seg over tid og fortsetter å gi bedre og bedre resultater. Dette betyr at fremtiden til Doman Method skal vise seg bli like spennende og vellykket som den har vært i fortiden.

Vil du lære mer om hvordan Doman-metoden kan hjelpe barnet ditt? Fyll ut skjemaet nedenfor, så sender vi deg informasjon

Previous
Previous

Glenn’s Ladder: The Road To Walking

Next
Next

Aldo's essay