Mikä on Doman-metodi?
Kun erityislasten vanhemmat etsivät keinoja auttaa lastaan, he törmäävät usein Doman-metodiin ja erityislapsia auttamaan perustetun Doman Internationalin työhön. Heille ei kuitenkaan välttämättä ole täysin selvää, mitä Doman-metodi oikeastaan tarkoittaa ja miten se toimii.
Asian ymmärtäminen vaatii katseen kääntämistä hetkeksi historiaan.
Kaikki alkoi vuonna 1955, kun Glenn Doman, nuori fysioterapeutti, perusti ensimmäisen kuntoutuskeskuksensa Philadelphiaan. Glenn hoiti työkseen muun muassa aivohalvauksen ja sen myötä aivovaurion saaneita aikuispotilaita.
Hän joutui kuitenkin työssään nopeasti huomaamaan, että hänen potilaansa eivät kuntoutuneet riittävästi perinteisillä fysioterapiamenetelmillä. Syy kirkastui, kun Glenn alkoi tehdä yhteistyötä Templen yliopistollisen sairaalan johtavan neurokirurgin Temple Fayn kanssa.
Syy oli se, että perinteiset terapiamenetelmät keskittyvät aivovaurioiden aiheuttamien oireiden hoitamiseen, eivät varsinaiseen ongelmaan, eli vaurioon aivoissa. Koska terapioilla ei siis hoidettu varsinaista juurisyytä, eli aivovauriota, niiden lopputuloksetkaan eivät olleet tarpeeksi vaikuttavia.
Tämän oivalluksen innoittamana ja lääkäri Fayn avulla Glenn alkoi kehittää hoito-ohjelmia, jotka vaikuttivat suoraan potilaan aivoihin. Niiden avulla potilaiden kuntoutuminen vauhdittui merkittävästi, ja heidän vointinsa kehittyi paremmaksi kuin Glenn olisi osannut edes toivoa.
Hänelle ja hänen tiimilleen kävi selväksi, että he olivat oikeilla jäljillä.
Näin syntyi Doman-metodi.
Glenn Doman laajensi hiukan myöhemmin työtään aikuisista potilaista neurologisista ongelmista kärsiviin erityislapsiin.
Hän tiesi, että vaikka näille lapsille oli annettu erilaisia kehitysongelmia selittämään pyrkiviä diagnooseja – esimerkiksi autismi, CP-vamma, kehitysviive, ADD/ADHD, PDD/NOS, Trisomia 21, epilepsia, oppimisvaikeudet, puhevaikeudet ja niin edelleen – heidän ongelmansa johtuivat neurologisista ongelmista – siis ongelmista aivoissa. Jos lasten aivojen kehitystä pystyttäisiin vauhdittamaan, heidän toimintakykynsä paranisi.
Monet näistä lapsista oli leimattu yhteiskunnan silmissä niin sanotuiksi toivottomiksi tapauksiksi. Glenn ei ajatellut näin.
Glennin vastaanotolla käyneet lapsipotilaat edistyivät paljon, mutta vielä parempiin tuloksiin lapset pääsivät, kun heidän vanhempansa kuntouttivat heitä kotioloissa. Kun Glenn havaitsi tämän, hän alkoi pitää vanhemmille koulutuksia aivojen kehittymisestä ja kotikuntoutuksesta.
Siirtyminen terapeutti-johtoisesta terapiasta kotipainotteiseen terapiaan oli uutta koko kuntoutuskentällä. Tämä oli todennäköisesti yksi suurimmista kehitysaskelista Doman-metodin historiassa, ja tätä noudatetaan vielä tänäkin päivänä.
Doman-metodi laajeni sitä mukaa, kun uusia hoitomuotoja löydettiin ja kehitettiin. Metodi ei ole vain yksi hoito tai aktiviteetti – kyse on kokonaisvaltaisesta eri hoitojen yhdistelmästä, jossa on otettu huomioon niin fysiologia, ravinto, motoriikka, aistit kuin kognitiivinen kehityskin. Tästä syystä tarvitaan kokonainen tiimi eri alojen asiantuntijoita, jotta nämä asiat voidaan opettaa perheille. Doman Internationalissa on asiantuntijoita, jotka voivat opettaa vanhemmille, miten heidän lastaan autetaan kotona parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän myötä erityislapsilla on mahdollisuus saavuttaa heidän paras mahdollinen potentiaalinsa.
Joten, kun kysytään, mikä ”Mikä Doman-metodi on”, vastaus on seuraava:
Doman-metodi on joukko kotioloissa toteutettavia hoitoja, joiden avulla erityislapsia autetaan kehittymään jokaisella osa-alueella. Lopullinen tavoite on, että he pääsevät kehitysongelmiensa yli ja toipuvat parhaaseen mahdolliseen kuntoonsa.
Doman Internationalin avulla vanhemmat oppivat, kuinka Doman-metodia toteutetaan kotioloissa. Kaikki alkaa ”The Doman Method: From Special Needs to Wellness” -seminaarilla, jota Doman International järjestää vanhemmille. Seminaari on tarkoitettu vain vanhemmille, eikä sinne tuoda lapsia mukaan, mutta monet kurssin käyvät palaavat myöhemmin Doman Internationalin asiantuntijoiden luo lapsensa kanssa. Lapsi tutkitaan tällöin huolellisesti, ja samalla hänelle laaditaan yksilöllinen kotiohjelma, jota vanhemmat voivat noudattaa kotiin palattuaan.
Tänä päivänä Domanin perhe tekee yhä työtä, jonka Glenn Doman aikoinaan aloitti ja pyrkii tekemään todeksi unelman, joka hänellä aikoinaan oli – auttaa maailmanlaajuisesti kaikkia lapsia saavuttamaan heidän parhain mahdollinen potentiaalinsa. Doman Internationalissa viisi Domanin perheen jäsentä opettaa Doman-metodia perheille joka puolella maailmaa. Douglas Doman, Glennin poika, toimii Doman Internationalin johtajana. Hänen vaimonsa Rosalind Doman on klinkkamme johtaja. Glennin pojantytär Morgan vastaa operatiivisesta johtamisesta.
Minä olen Glennin pojanpoika, ja toimin Doman Internationalin innovaatiojohtajana. Vaimoni Melissa johtaa motorisen kehityksen yksikköä.
Doman-metodi kehittyy edelleen. Aina kun löytyy uusia hoitomuotoja, joilla voidaan auttaa lapsia, lisäämme ne osaksi metodia. Näin saavutamme aina vain parempia tuloksia. Tämä tarkoittaa sitä, että Doman-metodin tulevaisuus on lienee yhtä jännittävä ja menestyksekäs kuin sen menneisyyskin oli.
Haluatko tietää enemmän siitä, miten Doman-metodi voisi auttaa lastasi? Täytä tämä kaavake ja lähetämme sinulle tietoa.