Vad är "The Doman Method"?

När föräldrar till barn med speciella behov söker efter sätt att hjälpa deras barn hör de ofta talas om ”The Doman Method” (Domanmetoden), och Doman Internationals arbete och tillvägagångssätt för att hjälpa barn med speciella behov. Det är dock inte alltid tydligt för dessa föräldrar vad Domanmetoden är och hur den fungerar.

För att förstå Domanmetoden måste man först förstå dess historia och hur det började. Allt tog sin början 1955 när Glenn Doman, en ung fysioterapeut, skapade sitt första rehabiliteringscenter i Philadephia. Tillsammans med Dr. Temple Fay, chefen för neurokirurgi på Temple University sjukhuset, började Glenn utveckla sina egna behandlingsprogram för att hjälpa vuxna strokepatienter. En stroke skapar en hjärnskada, och Glenn upptäckte att de behandlingar han fått lära sig om under sin utbildning inte hjälpte hans patienter att bli bättre. Han förstod att anledning till att dessa behandlingar inte fungerade var att metoderna fokuserade på symptomen, snarare än det verkliga problemet, som fanns i hjärnan. Han insåg att traditionell fysioterapi och talterapi endast var symptomfokuserade, och gav dåliga resultat eftersom de inte behandlade källan till problemet.

Tillsammans med Dr. Fay, skapade Glenn egna behandlingsprogram som direkt behandlade hjärnan istället för symptomen. Dessa patienter gjorde framsteg som var betydligt snabbare och bättre än han någonsin kunnat hoppas på. Det var tydligt att han och hans kollegor var på rätt spår. Detta är hur Domanmetoden fick sin början.

 
Glenn Doman, grundaren av Domanmetoden

Glenn Doman, grundaren av Domanmetoden

 

Glenn utvidgade sitt arbete så det inkluderade barn med speciella behov, eftersom de hade neurologiska symptom. Trots att barnen ibland fått diagnoser som autism, cerebral pares, autism, ADD/ADHD, ospecificerad utvecklingsförsening, Trisomi-21 eller andra genetiska avvikelser, epilepsi, inlärningssvårigheter, talapraxi, och en mängd andra diagnoser, upptäckte Glenn att dessa barn hade en neurologisk påverkan och att om deras hjärnutveckling kunde förbättras, förbättrades övriga funktioner. Glenn insåg också att samhället tenderade att sätta etiketter på dessa barn som begränsade dem, att diagnosen gavs utan hopp om förbättring. Han kunde inte acceptera detta sätt att tänka.

Trots att han uppnått utmärkta resultat med de barn han själv behandlade, såg han att de allra bästa resultaten uppkom när barnens familjer bedrev behandlingen hemma. Glenn började lära familjerna grunderna i hjärnans tillväxt och utveckling samt hur behandlingsprogrammen kunde utföras hemma. Skiftet från terapeutbaserad till familjebaserad terapi var ett paradigmskifte för behandlingsområdet. Detta är kanske den största enskilda förändringen som Domanmetoden genomgått under dess historia, och den kvarstår än idag.

Domanmetoden utökades allteftersom nya behandlingar upptäcktes och inkorporerades. Metoden är inte en enskild behandlingsmetod eller aktivitet; den är ett holistiskt system av terapier som inkorporerar fysiologiska, fysiska, sensoriska och kognitiva behandlingar samt även nutrition. Av den anledningen behövs ett team av experter inom dessa olika områden för att lära ut dessa behandlingar till familjer. Hos Doman International finns ett team av lärare som instruerar föräldrarna hur dessa integrerade behandlingsprogram ska utföras hemma, vilket hjälper deras barn nå deras fulla potential.

Så för att besvara den ursprungliga frågan ”Vad är Domanmetoden?”

Domanmetoden är ett system uppbyggt av hemmabaserade behandlingar som designats för att hjälpa barn med speciella behov nå deras fulla potential. Allt börjar med kursen ”The Doman Method: From Special Needs to Wellness” (Domanmetoden: Från Speciella Behov till Välbefinnande), som är ett utbildningsserminarium för föräldrar som Doman International håller. Många av föräldrarna som deltar i kursen fortsätter att vända sig till Doman International för att deras barn ska utvärderas och för att få ett anpassad hemmaprogram för deras barn.

Idag fortsätter Domanfamiljen att lära ut Glenn Domans upptäckter och kunskap och arbetar för att göra hans dröm verklighet – att hjälpa alla barn i hela världen nå deras fulla potential. Fem medlemmar från Domanfamiljen arbetar hos Doman International och fortsätter lära ut Domanmetoden till familjer i hela världen. Douglas Doman, Glenn’s son, är VD för Doman International. Hans fru, Rosalind Doman, är klinisk chef. Glenn’s barnbarn, Morgan, är verksamhetschef. Jag är Glenns barnbarn, och arbetar som innovationschef. Min fru, Melissa, är chef för avdelningen för fysisk utveckling.

Douglas Doman, grundare och VD för Doman International

Douglas Doman, grundare och VD för Doman International

Domanmetoden fortsätter att utvecklas. Allt eftersom vi upptäcker nya behandlingar som kan hjälpa barn så inkorporeras de i metoden. Eftersom det är en metod som genomgår ständig förändring, fortsätter den att förbättras och ger bättre och bättre resultat. Detta innebär att Domanmetodens framtid lär visa sig vara lika spännande och framgångsrik som den har varit historiskt.

Vill du lära dig mer om hur Domanmetoden kan hjälpa ditt barn? Fyll i formuläret nedan så skickar vi information.

Previous
Previous

Aldo's essay

Next
Next

How to Speak to a Child with Special Needs